Vervoer op Jamaica

Wilt u veel van Jamaica zien, dan is een huurauto het efficiëntste vervoermiddel.

Autohuur

Bron: Jason Lawrence, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Alle gerenommeerde internationale autoverhuurbedrijven hebben dependances op Jamaica. U kunt het beste van tevoren reserveren, want anders heeft u kans dat u geen huurauto meer kunt krijgen op het door u gewenste tijdstip. Op Jamaica zijn ook betrouwbare lokale verhuurbedrijven te vinden. Controleert u wel altijd de wijze waarop u verzekerd bent en ga voor vertrek na of de auto niet al eerder opgelopen schade heeft. In Jamaica rijdt men aan de linkerkant van de weg en de Jamaicanen zelf hebben veiligheid niet altijd hoog in het vaandel staan, dus goed opletten is noodzakelijk!

Taxi

Bron: Stephen McKay, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Op Jamaica rijden twee soorten taxi’s, gewone taxi’s en JUTA-taxi’s die aangesloten zijn bij de Jamaican Union of Travellers Association. JUTA-taxi’s verdienen de voorkeur boven de gewone taxi’s, ondanks dat ze in de regel iets duurder zijn. Ze zijn te herkennen aan een rood nummerbord. Chauffeurs zijn betrouwbaar en bovendien fungeren ze vaak ook als gids. U kunt het beste van tevoren een prijs met de chauffeur afspreken. Bij plaatselijke toeristenbureaus kunnen ze u een indicatie van de prijzen geven. Taxi’s kunt u overal op straat aanhouden. Maakt u ’s avonds gebruik van een taxi om naar een restaurant of uitgaansgelegenheid te gaan, dan kunt u met de chauffeur een tijd afspreken, waarop hij u weer op komt halen. Op Jamaica rijden veel illegale taxi’s. Deze dient u te vermijden.

Binnenlandse vluchten

Bron: Candicekerr, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Air Jamaica Express verzorgt binnenlandse vluchten tussen de luchthavens van Kingston, Montego Bay, Ocho Rios](/plaatsen/ocho-rios) en Negril. Wanneer u snel van één van de badplaatsen naar Kingston wilt, is zo’n binnenlandse vlucht een goede optie.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het busvervoer rondom Kingston en langs de noordkust tussen de toeristische plaatsen Negril en Ocho Rios is redelijk te noemen. Volgens de dienstregeling rijden regelmatig bussen. U moet echter rekening houden met overvolle bussen, waarbij u de strijd aan moet gaan met medepassagiers en hun bagage om een plaatsje te bemachtigen. Meestal schalt uit de ramen van bussen keiharde reggaemuziek. Dit geldt ook voor de minibusjes, die een goed alternatief vormen wanneer u van plaats naar plaats reist. Ook hier moet u echter vechten om een plaatsje te bemachtigen. Desalniettemin betekent een ritje per bus of minibus gegarandeerd een introductie tot het echte Jamaicaanse leven en wanneer de rit enige tijd duurt maakt u misschien wel kennis met uw medepassagiers. Minibusjes rijden volgens een vaste route, waarbij u overal kunt op- en afstappen. Over het algemeen geldt dat u het beste bij de opstapplaats, die meestal op een centraal punt in de plaats gelegen is, op te stappen. De kans op een goede plek is dan het grootst.