Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Jamaica.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Jamaica betaalt u met de Jamaicaanse Dollar. Geld wisselen kunt u meteen bij aankomst op het vliegveld, maar de wisselkoers is daar ongunstig. In de meeste plaatsen zijn pinautomaten aanwezig waar u, indien dat mogelijk is met uw pinpas geld kunt opnemen. Verzekert u zich voordat u vertrekt dat uw pinpas in Jamaica werkt. Creditcards worden in de meeste hotels en restaurants geaccepteerd en ook in grote winkels kunt u hiermee betalen. De Amerikaanse dollar wordt vrijwel overal geaccepteerd en vaak geeft men zelfs de voorkeur aan betaling met US$, omdat de Jamaicaanse munteenheid nogal aan inflatie onderhevig is. Vraagt u bij twijfel altijd of prijzen in US of Jamaicaanse dollars zijn aangegeven.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bellen kunt u vanuit uw hotel, maar dan zijn de kosten hoog. Beter is het om op het postkantoor een telefoonkaart te kopen, waarmee u vanuit openbare telefooncellen kunt bellen. Het goedkoopst is het om via internet te bellen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van skype. Internetcafés zijn volop te vinden op Jamaica en ook steeds meer hotels beschikken over WiFi, waarvan u al dan niet tegen betaling gebruik kunt maken.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor Jamaica zijn geen vaccinaties verplicht, maar inentingen tegen DTP en Hepatitis A worden wel aangeraden. In sommige gebieden komt malaria voor. Neemt u voor vertrek contact op met de GGD of een andere specialist in reisvaccinaties en laat u goed voorlichten. De gezondheidszorg op Jamaica is van goed niveau. In grote hotels is meestal een verpleegkundige aanwezig en vaak kan ook binnen korte tijd een arts worden opgeroepen. Gaat u dus altijd eerst naar de receptie wanneer u zich niet goed voelt. Behandelingen dienen contant betaald te worden. Bewaart u de bonnen goed, zodat u later bij uw verzekering kunt declareren. Zoekt u voor vertrek ook goed uit op welke wijze u verzekerd bent. Dekt uw zorgverzekering geen ziektekosten in het buitenland, sluit dan een goede reisverzekering af, waarbij deze kosten wel gedekt worden.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kingston behoort niet tot de meest veilige steden ter wereld. U dient in de stad op uw hoede te zijn, ’s avonds altijd een taxi te nemen en goed op uw waardevolle spullen te letten. In zijn algemeenheid geldt dat u samenscholingen moet vermijden. Ook in de toeristische plaatsen dient u op drukke plekken uw tas en portemonnee in de gaten te houden, want hier zijn regelmatig zakkenrollers actief. Wanneer iemand u aanbiedt u het eiland te laten zien, dient u zeer voorzichtig te zijn. Gebruik uw gezonde verstand en vermijd situaties die u niet vertrouwt.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Jamaica:

  • De netspanning op Jamaica bedraagt 110 volt. Op het eiland zijn verschillende stopcontacten in gebruik, verloopstekkers zijn dus geen overbodige luxe.
  • Op Jamaica wordt voor vrijwel elke verleende service een fooi verwacht. Kamermeisjes, taxichauffeurs, bedienend personeel en bagagedragers verwachten allen een fooi. Soms wordt u om een lift gevraagd en zal tot uw verbazing aan het einde van de rit geld aan u worden gevraagd door de lifter. Zorg dat u dan ad rem en afwijzend reageert.
  • In Jamaica zijn enkele hotels te vinden met faciliteiten voor rolstoelgebruikers. Bij Ken’s Wheelchair Service and Tours kunt u excursies boeken.
  • Naturisme en topless zonnen zijn op Jamaica op de openbare stranden verboden. Topless zonnen wordt soms oogluikend toegestaan, maar u moet niet raar opkijken als men hier afkeurend op reageert. Bij hotelstranden is men vaak minder streng.
  • Hoewel Jamaica bekend staat om het gebruik van ganja, is drugsbezit in het land illegaal. Wordt u gepakt met drugs in uw bezit, dan kunt u daarvoor een gevangenisstraf krijgen. Beter is het dus om niet mee te doen met de lokale bevolking.
  • Vraag voordat u de lokale bevolking fotografeert altijd eerst om toestemming. Vaak zult u geen toestemming krijgen; respecteert u dan deze wens.