Eten en drinken op Jamaica

Een keuken voor fijnproevers kun je de Jamaicaanse keuken niet noemen, maar dat betekent niet dat u niet van lekkere gerechten kunt genieten.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Jamaicaanse keuken is een eenvoudige keuken met vaak pittig gekruide gerechten. Fruitliefhebbers zitten op Jamaica ook goed, want u kunt op het eiland allerlei exotische vruchten proberen. Een typisch Jamaicaans ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit ackee’n saltfish. De ackee is een vrucht die giftig is wanneer hij nog niet rijp is. Rijpe ackee’s worden gebruikt in dit ontbijtgerecht. Het gele vruchtvlees wordt gekookt en geserveerd met kabeljauw, paprika, uien en pittige kruiden. Met het diner eet men vaak een soep vooraf, gevolgd door een vleesgerecht geserveerd met groenten. Typische lokale groenten zijn callaloo (soort spinazie), bonen en pompoen. Traditionele Jamaicaanse gerechten zijn jerk-pork, jerk-chicken, pepperpot en escovich fish. Jerk meat is het nationale gerecht van Jamaica. Het is de Jamaicaanse vorm van barbecue. Varken of kip wordt met pittige kruiden gemarineerd en vervolgens gegrild/geroosterd. U kunt het vaak in kraampjes op straat kopen. De beste jerk-kraampjes vindt u bij het Boston Beach. Pepperpot is een soep van callaloo, gezouten vlees, okra en wederom (zeer) pittige kruiden. Escovich fish is een wat zuur visgerecht dat bereid wordt met fijngesneden groenten, citroen, azijn, kruiden en pepers. Houdt u van garnalen, probeert u dan beslist eens pepper shrimp, met peper gebakken garnalen. Als bijgerecht wordt op Jamaica vaak rijst met erwten geserveerd. Liefhebbers van toetjes hebben niet te klagen. Uiteraard kunt u vers fruit verwachten, maar de Jamaicanen houden ook van cake en pudding. Favoriete desserts zijn gestoofde guave, bulla met fruit, bananenbrood en kokoscake. Typisch Jamaicaanse snacks zijn patties, bulla en bammy. Patties zijn met vlees of groenten gevulde pasteitjes, bulla is een van melasse gemaakte cake met nootmuskaat en kaneel en bammy is van cassave gemaakt brood. Bij uw maaltijd kunt u beter bier dan wijn bestellen, want de wijnen die op Jamaica geschonken worden zijn over het algemeen niet van goede kwaliteit. De nationale drank is rum, die in allerlei heerlijke cocktails verwerkt wordt. Kokosmelk en skyjuice (gemaakt van siroop en geschaafd ijs) zijn populaire koude dranken.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Jamaicanen starten de dag met een stevig ontbijt, maar in hotels heeft u vaak een ruime keuze en kunt u bijvoorbeeld ontbijten met yoghurt en fruit. Lunchen kunt u met een eenvoudige snack, zoals bijvoorbeeld patties en bammy. ’s Avonds eet men uitgebreider en met name in het weekend wordt fanatiek gekookt.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Jamaica zijn grote supermarkten te vinden, maar ook veel kleine winkels waar u voor uw dagelijkse boodschappen terecht kunt. De prijzen liggen hier meestal lager en bovendien steunt u de lokale bevolking als u hier uw boodschappen doet.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het grootste restaurantaanbod vindt u in de hoofdstad van Jamaica, Kingston, maar ook in de toeristische badplaatsen treft u een gevarieerd aanbod. Veel accommodaties op Jamaica zijn all-inclusive, maar u moet eigenlijk ook dan zeker eens buiten de muren van uw hotelrestaurant gaan eten om de lokale specialiteiten te proberen. Omdat de rastafari’s vegetarisch eten, vindt u op Jamaica overal ook vegetarische restaurants, waar men volgens de ital wijze kookt. Dit betekent dat men alleen verse producten gebruikt, zonder kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en zout. Ook vlees wordt niet gebruikt. Het verschilt per restaurant hoe strikt men zich aan de voorwaarden houdt. Een jerk-pork of jerk-chicken gerecht mag overigens echt niet ontbreken tijdens uw verblijf op Jamaica. Haal deze bij voorkeur in een eetkraampje ergens op straat.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater op Jamaica kunt u beter niet drinken. Mineraalwater kunt u in de supermarkten kopen.